Geçtiğimiz günlerde Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin desteği ile bir dernek tarafından Şanlıurfa’da madde bağımlılığı ile mücadele adı altında bir merkez açıldı. Daha öncede Şanlıurfa Valiliği koordinesinde, Akçakale yolu üzerindeki eski havaalanı arazisindeki tesislerde, Toplam 50 yatak kapasiteli Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi (AMATEM) ile Çocuk ve Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi (ÇEMATEM) açılmıştı. Öncelikle vesile olan herkesten Allah razı olsun. Önemli bir çalışma olmuştur.
Pekii bu çalışma gençlerimizi ve çocuklarımız bu illetten korumak için yeterli olacak mıdır? Veya gençlerimizi hayatlarının baharında elimizden alan bu illet ile mücadelede bu yöntem doğru mudur?
Bu çalışmaların önemli olduğu ve olması gerektiğini belirtmeliyim. Ancak bu çocuklarımızı madde bağımlılığı olmaması için ne yapmalıyız? Bunun üzerinde çalışıp mücadele yöntemimizi de bu doğrultuda yapmamız hem maddi hem de manevi yönde daha karlı olamayacak mıyız? Herkesin kabul edeceği üzere, gençlerimizin bu illete buluşmaması için yapılacak çalışmalar daha elzemdir. Yukarıda adı geçen merkezler madde kullanımının sonucu ile ilgilenmektedir. Oysaki olması gereken, gençlerimizi uyuşturucu bağımlısı yapan sebepler ile mücadele etmektir. ‘Bataklık kurutulmadan sinekler öldürülmekle bitirilemez.’
Bunun için en büyük görev devlete düşmekle beraber, topluma ve biz ebeveynlere(Ailelere) de önemli görevler düşmektedir. Devlet, uyuşturucuya ulaşma kolaylığını ortadan kaldırmalıdır. Buraya çıkan bütün yolları sert önlemler alarak kapatmalıdır. Bunun yanında yasal düzenlemelerle tedbirler almalıdır. Hukuk düzenimiz kişiyi hem o kişinin kendisine karşı hem de dışarıdan gelebilecek saldırılara karşı koruduğu için, uyuşturucu içme cezasını düzenleyen Türk Ceza Kanununun (TCK) 191. Maddesinde değişiklik yapılarak daha caydırıcı bir ceza düzenlenmelidir. Çünkü uyuşturucu satışını yaparak gençlerimiz zehirleyen kişiler bu maddenin arkasına saklanarak uyuşturucu ticareti cezasından kurtulmaktadırlar. Şöyle ki; satıcı, satışa çıkmadan önce kendisi kanına karışacak kadar içiyor, yakalandığında ise “ben de içiciyim, içmek için x şahıstan (sarı çizmeli Mehmet ağadan) aldım” diyor. Tahlil sonuçlarından da içtiği anlaşılınca ve satıcı olduğuna dair başka yan delil de yoksa uyuşturucu satışı cezası yerine, uyuşturucu içiciliği cezası ile kurtuluyor.
Neticeten, hem devlet olarak hem de toplum ve aileler olarak, gençlerimizi bu illete buluşmaması için elimizden gelen her şeyi yaparak, Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi (AMATEM) ile Çocuk ve Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi (ÇEMATEM) gibi merkezlere iş bırakmamalıyız.