Mevsimlik tarım işçileri yine siyasetin gündeminde! Mecburiyet mi, tatil mi?
Daha önce bir milletvekilinin, 'sayıları çokluğu nedeniyle gurur duyuyoruz' dediği için tartışmaların odağında olan mevsimlik tarım işçileri, yine benzer bir açıklamayla siyaset gündeminin birinci sırasına oturdu.
Yaklaşık 400 bin nüfusuyla adeta GAP başkenti Şanlıurfa'nın kaderi haline gelen 'mevsimlik tarım işçileri', 31 Mart Yerel Seçimlerine sayılı günler kala yine gündemin birinci sırasına oturdu.
Daha önce bir milletvekilinin, ‘sayıları çokluğu nedeniyle gurur duyuyoruz’ dediği için büyük tartışmalara sebep olan, 'mevsimlik tarım işçileri', yine benzer açıklamayla tartışmaların odağında yer aldı.
Her şey AK Parti İl Başkanı Ali İhsan Delioğlu’nun özel yerel televizyon kanalında mevsimlik tarım işçileri hakkında yaptığı açıklamanın ardından başladı.
Programda yerel seçimler kapsamında her partinin mevsimlik tarım işçilerine yönelik bir vaadi olduğunun hatırlatılması üzerine konuşan Delioğlu, bu sorunun yerel belediyelerin hizmet alanına girmediğini belirterek çoğunun bu şekilde yaşamayı bir yaşam biçimi haline getirdiğini hatta çoğunun bunu kendilerine tatil olarak gördüğünü söyledi.
“Bunların çoğu bu şekilde yaşamaya artık bir yaşam biçimi olarak hatta kendilerine tatil olarak görenler var”
Konuşmasına devam eden Delioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Hatta siz bu mevsimlik tarım işçisi sorsanız, bunların artık yaşam biçiminin bu olduğunu görürsünüz. Mevsimlik tarım işçilerinin problemi buradan oraya çalışmaya gitmek değil. Mevsimlik tarım işçilerinin problemi, gittikleri yerde şartların biraz zor olması. Oradaki şartların düzeltilmesini istiyor bu insanlar. Yoksa bunların çoğu bu şekilde yaşamaya artık bir yaşam biçimi olarak hatta kendilerine tatil olarak görenler var. Alıp çoluk çocuğunu oraya gidenler var. O tespit bir yana hiçbir belediye mevsimlik tarım işçisini çözebilecek ne bir mecburiyeti ne de bir görevi var. Belediyenin böyle bir görevi yok. Belediyenin ne iş yaptığı ne iş yapmadığı belli. Belediyeler kanununda da belli hangi işi yapar, hangi işi yapmaz diye."
Tanal: Mevsimlik tarım işçiliği sorunu, bal gibi belediyelerin sorunudur
Yapılan bu konuşmaların ardından sosyal medya hesabından açıklama yapan CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, Delioğlu’nun sert bir şekilde eleştirdi.
Tanal paylaşımında, “Şanlıurfalılar! Şanlıurfalılar! AKP Şanlıurfa İl Başkanı Ali İhsan Delioğlu’nun, yoksulluk nedeniyle Şanlıurfa’dan başka şehirlere ırgat olarak giden mevsimlik tarım işçileri için yaptığı skandal ötesi açıklamalardan haberiniz oldu mu? AKP İl Başkanı Delioğlu, “Şanlıurfa halkının, mevsimlik tarım işçiliğini yaşam biçimi haline getirdiğini” savunuyor. Hızını alamayan Delioğlu, “Hatta kendilerine (mevsimlik tarım işçiliğini) tatil olarak görenler var, alıp çoluk çocuğunu oraya gidenler var.” iddiasında bulunuyor. İşte AKP iktidarının, AKP’li belediyelerin mevsimlik tarım işçiliğine bakış açısı budur! AKP’nin hala sorunlarınızı çözeceğini mi sanıyorsunuz? CHP, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı kazansın, görün bakın mevsimlik tarım işçiliği sorununu nasıl çözüm üretiyoruz. Mevsimlik tarım işçiliği sorunu, bal gibi belediyelerin sorunudur!” dedi.
Bir tepki de Özaslan’dan: Yaşamayan bilmez.!!
Mevsimlik tarım işçileri tartışmasına HÜDA PAR Şanlıurfa BB adayı Emin Özaslan da katıldı. Özaslan, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda ‘yaşamayan bilmez’ diyerek mevsimlik tarım işçilerine yönelik yaklaşıma isim vermeden tepki gösterdi.
Özaslan paylaşımda, “Bahtı kara Şanlıurfa... 400 bin civarında Mevsimlik Tarım İşçisi... Kimi 1 ekmek parası için diyar diyar gezer... Kimi de bunu tatil(!) diye niteler... Yaşamayan bilmez.!! Takdir sizindir...”
“Mevsimlik tarım işçiliği kesinlikle insan haysiyetine layık bir şey görmüyorum”
Yeniden Refah Partisi Şanlıurfa BB adayı M. Kasım Gülpınar ise basın ile buluşmasında konu hakkında şunları söyledi:
“Mevsimlik tarım işçisi bir kere bunu mümkün mertebe imkân varsa ortadan kaldırmak lazım. Mevsimlik tarım işçiliği kesinlikle insan haysiyetine, insan onuruna çok layık bir şey görmüyorum. İnsanlar mecburiyetten gidiyorlar. Biz onların yaşam şartlarını gördük. Değerli eski bakanımız Fakıbaba'yla 2015 seçimleri 7 Haziran bittikten sonra Türkiye'nin bir ilinde kendi hemşerilerimizi ziyaret edelim dedik. Gittik orada kaldık. Bunun hem maddi hem de manevi sıkıntıları var. Mevsimlik işçi kadar insani şartları zorlayan bir ortam yoktur.”