TMMOB Şehir Plancıları Odası Şanlıurfa İl Temsilciliği, şehirdeki kamu arazisi satışlarına tepki gösterdi. Temsilcilik, son olarak Karaköprü ilçesinde "Rekreasyon Alanı" olarak planlı bir taşınmazın özel mülkiyete satılmasının kamu kullanımına zarar vereceğini ve şehircilik normlarından uzaklaşılacağını belirtti. Şehir merkezindeki bu alanın satış yerine devlet eliyle projelendirilip kiralanmasının daha uygun olduğunu vurgulayan temsilcilik, satışların durdurulmasını talep etti.
Yapılan açıklamada, “Bilindiği üzere ilimizde son zamanlarda kamu arazilerinin satışı ile ilgili birçok kurum adeta yarış içerisinde görünmektedir. Büyükşehir Belediyesi, İlçe Belediyeleri, TOKİ, Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme idaresi Başkanlığı olmak üzere şehrimizde kamuya ait taşınmazların satışını kaygı ile izliyoruz. Son olarak Karaköprü ilçesi Esentepe mahallesi 3801 Ada 5 parsel numaralı, Mülkiyeti maliye hazinesine ait, yürürlükteki imar planlarında ‘Rekreasyon Alanı’ olarak planlı taşınmazın özel mülkiyete satışı; ilgili mevzuata aykırı olmasa bile kamu kullanımına ait ve etki alanı en az bulunduğu ilçe kadar olan sosyal, kültürel ve birçok spor faaliyetinin gerçekleştirilebileceği bu alanın, kamu eliyle tasarrufunun bitirilmesinin önünü açacaktır. Bu sonuçla satış konusu taşınmazda ilerleyen süreçte mülkiyete özel keyfi bir kullanım olabileceği gibi Şanlıurfa ilinin kent merkezinde en önemli konumlardan biri olan bu alanın özel mülkiyet kullanımında nasıl bir rekreasyon alanı olarak faaliyet göstereceği ciddi bir sorun ve sorumuzdur? Acaba yine "şimdi alalım ilerde bakarız" anlayışı mı hâkimdir?” denildi.
Açıklamanın devamında ise şu ifadelere yer verildi:
“Ayrıca duruma Özelleştirme idaresi Başkanlığı ve Belediyelerimizin kamu alanı satışları da eklenince, gelecekte bu şehirde ciddi kamulaştırma problemlerinin ortaya çıkacağı, çağdaş şehircilik normlarından uzak standart dışı bir şehircilik örneği teşkil edeceğini öngörüyoruz. İlgili kurumun ekonomik sebeplerden ötürü devlet bütçesine gelir olması amacıyla satmasını iyi bir niyet ve yaklaşımla ele alsak bile söz konusu taşınmazın satılması yerine uzun vadeli çözüm olarak; alanda imar planı notlarında belirtilen 0.05 gibi çok düşük emsal koşullarındaki ticari alanların bütüncül bir yaklaşımla devlet eliyle projelendirmesi ve inşa edilmesi sonucu kiralanmasının daha uygun olacağı düşünülmektedir. Böylece satış konusu, kent merkezindeki yaklaşık 15 dönüm büyüklüğündeki taşınmazın tasarrufu devlet ve halkımızda kalacağı gibi kentin önemli bir nefes alma alanı da korunmuş olacaktır. Şehrimizin kaynaklarının gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarılabilmesi, halkımızın yaşam alanlarının özel mülkiyete konu edilmemesi, kent rantının hemşerilerimiz için objektif bir şekilde kullanılması için, miras yedi evlat misali yapılan satışların durdurulmasını talep ediyoruz.”
HABER MERKEZİ