Eski yaşam alanlarının yerine daha yaşanılır ortamların oluşturulması amacıyla son yıllarda, yönetimler tarafından hayata geçirilen Kentsel Dönüşüm çabaları, gerekli önlemler alınmadığında çok daha kötü sonuçlara sebep olabiliyor.
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de giderek hayatımıza giren Kentsel Dönüşüm ile ilgili değerlendirme ve uyarılarda bulunan İnşaat Mühendisi Zeki Yıldırım, önemli konulara değindi.
Kentsel dönüşümün kentsel alanlardaki fiziksel, çevresel ve sosyal yapıların iyileştirilmesi veya değiştirilmesi sürecini ifade ettiğini belirten Yıldırım, “Bu süreç eski ve kullanılmayan alanların yeniden değerlendirilmesi, binaların güçlendirilmesi veya yenilenmesi, çevresel düzenlemelerin yapılması adımlarını içerir. Kentsel dönüşüm, kentsel alanların yaşanabilirliğini artırmayı, çevresel sürdürülebilirliği sağlamayı ve ekonomik değerleri artırmayı amaçlar.” dedi.
“Bölge halkı göç ettirilerek yapılan planlamalar halk odaklı olmaz ve “Rantsal Dönüşüm”e dönüşür”
Dönüşüm sürecinde sosyo-kültürel yapının ve mimarisinin korunması gerektiğine dikkat çeken Yıldırım, şöyle devam etti:
HABER MERKEZİ“Bu süreçler işletilirken bölgenin sosyo-kültürel yapısının korunması ve bu yapıya uygun bir mimari anlayışla planlama yapılması önem arz eder. Dönüşüm süreci işletilirken mümkün olduğunca dönüşüm bölgesinin nüfusuna göç verdirmeyecek, yerinde koruyacak çalışılmalar yürütülmelidir. Böylece bölgenin sosyo-kültürel yapısı korunmuş olur ve dönüşüm projesi sürdürülebilir hedefine ulaşır. Çünkü kentsel dönüşümün bir diğer adı ‘Yerinde Dönüşüm’dür. Aksi durumda; bölge halkı göç ettirilerek yapılan planlamalar halk odaklı olmaz ve “Rantsal Dönüşüm”e dönüşür. Bu da sürdürülebilir olmaz ve yozlaşmaya sebep olur."