Camiler ve Din Görevlileri Haftası münasebetiyle açıklamalarda bulunan Mil Diyanet-Sen Şanlıurfa İl Başkanı Ömer Çapan, Din görevlilerinin hayatlarını cami hizmetine adamış insanlar olduğuna dikkat çekti.
Çapan, Merkezi bütçeden karşılanmadığından dolayı camilere gelen elektrik faturalarının hem din görevlisini hem de cemaati zor durumda bıraktığını ifade etti.
Camilerin lojmansız olmasından dolayı din görevlilerini zor durumda bıraktığını ifade eden Çapan, yaşanılabilir bir mekân olmadan kadro verilmesinin sıkıntı oluşturduğunu belirtti.
Lojman sorunu ile ilgili TOKİ ile görüştüklerini belirten Çapan, siyasi iradenin talebi olduğunda din görevlilerinin konut ihtiyacı ile ilgili çalışma yapılabileceğini söyledi.
"Din görevlileri olarak esas sorunumuz; camilerin elektrik faturalarıdır"
Camilere gelen elektrik faturalarının merkezi bütçeden ödenmesi gerektiğini belirten Çapan, "Mil Diyanet-Sen Şanlıurfa İl Başkanı Ömer Çapan, "Türkiye'de 1986'dan beri Camiler ve Din Görevlileri Haftası kutlanmaktadır. Bu haftanın kutlanmasının esas sebebi; camiler ve din görevlileri hakkında bir farkındalık oluşturmak, sorun ve sıkıntılarını gündeme getirerek bir nebze de olsa çözüm noktasında yardımcı olmaktır. Din görevlilerinin yaşadıkları sorunları ifade etmek istiyoruz. Din görevliliği bir hayat tarzıdır. Din görevlisi kardeşlerimiz hayatlarını cami hizmetine adamış insanlardır. Bu nedenle onların ihtiyaçlarının ve sıkıntılarının giderilmesi gerekiyor ki ortaya çok güzel bir hizmet çıkabilsin. Din görevlileri olarak esas sorunumuz, camilerin elektrik faturalarıdır. Camilere gelen elektrik faturalarının kamusal alan olduğu için merkezi bütçeden ödenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu durum hem bizi hem de hitap ettiğimiz cami cemaatini çok zor durumda bırakıyor." dedi.
"TOKİ'den din görevlilerinin konut ihtiyacını giderilmelerini talep ediyoruz"
Mil Diyanet-Sen Şanlıurfa İl Başkanı Ömer Çapan
Din görevlilerinin lojman sorununa dikkat çeken Çapan, "Kiraların yüksek olduğu günümüzde camilerimizin lojmansız olması, köy ve taşralarda barakadan bozma küçücük yerlerde yaşanılabilir bir mekân olmadan oralara kadro verilmesinden dolayı din görevlileri çok zor şartlar altında görev yapmaktalar. TOKİ konut ile ilgili hizmetler yapıyor diye TOKİ'den din görevlilerinin konut ihtiyacını giderilmelerini talep ediyoruz. Mil Diyanet-Sen olarak minber dokunulmazlığı; din görevlisinin Diyanet İşleri Başkanlığının haftalık belirlediği hutbeyi okuduğu zaman; herhangi bir sorumluluk altına girmemesini, bir suçlamayla karşılaşmamasını talep ediyoruz. Bununla ilgili çalışmalarımız da devam ediyor. Camilerin yaşanılabilir mekânlar olmasından taraftarız. Din görevlisi ve camiler birbirinin tamamlayıcısıdır. Cemaat için de cami çok önemlidir. Camilerin yaşanılabilir mekânlar olması için de sorumluluk sahibi insanların el atmasını talep ediyoruz. " diye konuştu.
"Din görevlisi arkadaşlarımızın sıkıntılarını ilettik"
Din görevlilerinin yaşamış olduğu konut sorunu ile ilgili TOKİ ile görüştüğünü ifade eden Çapan, "Mil Diyanet-Sen olarak TOKİ'nin Genel Müdür Yardımcısıyla görüşüp din görevlisi arkadaşlarımızın sıkıntılarını ilettik. Bize siyasi iradenin bu durumla ilgili bir talebi olursa giderilebileceğini ifade ettiler. Bu anlamda siyasi iradenin oluşması gerekiyor. Yetkililere özellikle de milletvekillerine durumu ifade ettik. Bu anlamda daha çok konuşmaya ve gündem yapmaya ihtiyaç olduğunu da anlamış olduk. " şeklinde konuştu.
Son olarak sözleşmeli olarak görev yapan din görevlilerinin sorunlarına değinen Çapan, "Yaklaşık 30-40 bin kardeşimiz sözleşmeli olarak görev yapmaktadır. Din görevlisi kardeşlerimiz kadro beklemektedir. Yıllardır süresiz olarak sözleşmeli görev yapan kardeşlerimiz, bir türlü kadro alamadılar. Sözleşmeli olduklarından dolayı yer değişikliği de yapamıyorlar." dedi. (İLKHA)