DEPSAŞ Enerji Genel Müdürlüğü, Şanlıurfa'da tarımsal sulamayla ilgili basın toplantısı düzenleyerek gazetecilerle kahvaltıda bir araya geldi.
Özel bir otelde düzenlenen programa, DEPSAŞ Enerji Genel Müdürü Murat Karagüzel, açıklamalarda bulundu.
Bası açıklaması öncesinde programla ilgili sunum yapıldı.
"16 milyon dekarda tarımsal faaliyet yürütülüyor"
DEPSAŞ Enerji Genel Müdürü Murat Karagüzel, yaptığı açıklamada, "Tarımsal sulama diğer abone gruplarına göre farklılığı sezonluk bir tüketim söz konusu.12 ay içerisinde stabil bir tüketim söz konusu değil. Dolayısıyla sezon dediğimiz dönemde bütün kırsal ve şehirlerde tüketilen elektrik miktarı kadar tüketim tarımsal sulamada yapılınca hem kapasite yönünden hem personel işgücü yönünden hem teçhizat yönünden hem dağıtım hem perakende şirketlerimizi bu konuda ciddi manada zorlayan bir alan oldu. Bölgede bu abone grubuyla 16 milyon dekarda tarımsal faaliyet yürütülüyor. Bu faaliyetler buğday, mısır, pamuk ve fıstık gibi ayrıca sebze türü ürünler yetiştiriliyor; ancak dikkatinizi pamuk üretimine çekmek istiyorum. Türkiye'deki pamuğun yüzde 54'ü bölgemizde, tüm Türkiye'deki mısırın yüzde 28'i bölgemizdeki tarımsal faaliyetler sonucunda üretiliyor ve can alıcı nokta da maalesef bu; bu üretimin yüzde 70'i elektrikle yapılıyor." dedi.
"Tarımsal sulamada 28 milyar TL'lik bir alacağımız birikmiş bulunmakta"
Tarımsal alandaki borçlara vurgu yapan Karagüzel, "Bölgemizde 135 bin çiftçimiz var. Çiftçilerimiz arasında kuru üretim yapanlar, bir aboneden birden fazla faydalanan çiftçimiz var. Bölgemizdeki 135 bin çiftçi, Türkiye'deki çiftçilerin yüzde 6'sını oluşturuyor. Bu 135 bin çiftçiye karşılık da 31 bin adet tarımsal sulama abonemiz var. Bu da Türkiye'deki toplam tarımsal sulama abonesinin yüzde 4,2'sini ama karşılığında 6,5 milyar kilovat sabit tüketim var. Türkiye'deki tarımsal faaliyetlerde tüketilen elektriğin yaklaşık yüzde 50'si bölgemizde. Bu 31 bin abonede tüketiliyor. Bunlara karşılık yaklaşık 10 yıllık bir faaliyet zamanından sonra tarımsal sulamada 28 milyar TL'lik bir alacağımız birikmiş bulunmakta. 31 bin abonenin 20 bin abonesinde 28 milyarlık bir alacağımız bulunmakta. Geçen yıl tahsilat açısından iyi bir yıl olmasına rağmen maalesef yüzde 54'ünü ancak tahsil edebilmiş olduk. Bölgemiz için konuşuyoruz bunları. " şeklinde konuştu.
Karagüzel, son olarak şunları söyledi:
"Şanlıurfa için bakacak olursak toplam 17 bin tarımsal sulama abonemiz bulunmakta. Bunların 11 bini borçlu tarımsal sulama abonelerimizden 16 buçuk milyar TL alacağımız birikmiş bulunmakta. Sadece Şanlıurfa'da tarımsal sulama abone grubunda." HABER MERKEZİ