AK Parti’de 31 Mart 2024 tarihinde yapılması öngörülen belediye başkanlığı seçimleri öncesi aday belirleme çalışmaları devam ediyor.
Bazı illerin Büyükşehir Belediye Başkanı adayının belirlendiği halde Şanlıurfa’da adayların hâlâ belirlenmemiş olması çoğunluğun mutabık kalacağı bir adayın bulunmasında zorlanıldığı şeklinde yorumlanıyor.
Ankara, sosyolojik yapısı farklılık arz eden, iç dinamikleri ve kendine has siyasi yelpazesi nedeniyle ‘zor şehir’ olarak görülen Şanlıurfa’da tüm kesimleri ikna edecek bir aday arayışı içinde.
"Herkes kendi adayını kabul ettirmek için yoğun mesai harcıyor"
Siyasete göz kırpan hemen herkesin günlerdir kamp kurduğu Ankara’da aday belirleme süreci çok zorlu geçerken, herkes ve kesim kendi adayını kabul ettirmek için yoğun mesai harcadığı belirtiliyor.
Ayrıca karara sayılı günler kalan merkezden telefonla Urfalı seçmenler aranarak Büyükşehir adaylığı için anket de yapılıyor.
Büyükşehir adaylığı için çok sayıda isim başvuru yapmış olsa da son dönemeçte içerisinde mevcut belediye başkanlarının bulunduğu son telefon anketinde adları geçen bazı adaylar öne çıkıyor.
Bu adaylar; Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat, Eski Milletvekili Kasım Gülpınar ve Hukukçu ve Yazar Cüneyd Altıparmak.
Son kertede adaylığın aralarında gidip geldiği görülen bu isimlerin, durumlarına göre hem avantajı hem de dezavantajları var.
Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül:
Birçok kesim tarafından adaylığının kesin olacağı dillendir(t)ilen Büyükşehir Belediye Başkanı Beyazgül’ün en büyük avantajı, belediyenin imkanlarına sahip olması ve bazı yerli Urfalıların desteğini alma ihtimali. Beyazgül, bu imkanları sonuna kadar kullanarak yeniden aday olmak için aylardır yoğun mesai harcıyor.
Dışarıdan getirtilen ulusal basından tutun da şehrin her tarafına asılan büyük Beyazgül posterinin de olduğu hizmet reklamlarına kadar daha düzenlenen birçok etkinlik adaylık için yatırıma dönüştürülmeye çalışıldı.
Tüm bu çabalara ışığında son dönemece kadar en iddialı aday olarak görülen Beyazgül’ün, bazı büyük dezavantajıları da var. 5 yıldır Büyükşehir Belediye Başkanı olarak yaptıkları ve yapmadıkları nedeniyle küskünler tarafından ciddi eleştirilere maruz kaldığı ve yıprandığı herkesin malumu. Her iktidar veya yönetim mutlaka kendisiyle birlikte bir yıpranmayı beraberinde getirir. Hele ki Urfa gibi zor bir şehirde, bu yıpranma daha da fazla olabiliyor.
Yine Beyazgül’ün Belediye Başkanı olmadan önce verdiği seçim vaatlerinden yerine getirmedikleri de ayrıca bir dezavantaj olarak görülüyor. Seçimlerde muhalefetin en çok yüklendiği nokta, yerine getirilmeyen vaatler olduğu herkesin malumu.
Bundan dolayı son günlere kadar aday olması güçlü olan Beyazgül’ün son dönemeçte şansının azaldığı söylenebilir. Beyazgül ile arası iyi olan AK Partili Külünk'ün, Urfa adayları ile ilgili son çıkışı da bunun göstergesi.
Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat:
Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat ise her ne kadar daha önce İlçe Belediye Başkanlığı yapmış olsa da aday olduğu belediyenin Büyükşehir olması dezavantajını hafifletiyor. Ayrıca Canpolat’ın uzun süredir Büyükşehir adaylığını hedefine koyduğu ve bunun için iyi bir performans ortaya koymaya çalıştığını gözlemlemek mümkün.
Özellikle vizyoner belediyecilik anlamında ciddi projeler üreten Canpolat’ın, sosyal belediyecilik anlamında da ciddi örneklik teşkil eden çalışmaları var. Bu yüzden mevcut adaylar için ismi geçen Canpolat’ın seçilme olasılığı yüksek gibi görünürken en büyük dezavantajı ise parti içi kişisel veya grupsal çekişmeler olarak görülüyor.
Eski Milletvekili Kasım Gülpınar:
Diğer bir aday ise eski Milletvekili Kasım Gülpınar olarak öne çıkıyor. Yıllardır AK Parti’de kendine has siyaset yapan, fazla halkın içinde veya medyada görünmese de geldiği gelenek (şeyh) nedeniyle özellikle Siverek ve çevre bölgelerde sevilen biri. Ayrıca siyaset yaptığı süreçte ihale ve yolsuzluk gibi şaibeli işlerle gündeme gelmemesi de dikkat çekiyor. Bunlar onun en büyük avantajı olarak öne çıkıyor. Parti içinde çok fazla öne çıkmayan Gülpınar, Fakıbaba’nın istifası döneminde partiden ayrılacağı sinyalini vermiş fakat daha sonra vazgeçmişti.
Parti içi ‘abilik’ tartışmalarında adı geçen Gülpınar’ın zaman zaman partideki diğer milletvekilleriyle sert tartıştığı da biliniyor. Daha önceleri aktif siyasete ara vereceği söylenilse de son zamanlarda kararını değiştirdi ve Büyükşehir adaylığını istiyor. Fakat Gülpınar’ın en büyük dezavantajı Urfa merkezine hâkim “Beyaz/Yerli Urfalılar/Şehirlilerin” kontejanında yer almayan kırsaldan gelen biri olması. Yerli Urfalıların, kırsal kesimle olan rekabetleri ve merkezi siyasete olan etkileri eskiden beri bilinen bir gerçek. Bu kesim özellikle Büyükşehir’i kendilerinin belirlediği adaya verilmesini istiyor.
Hukukçu ve Yazar Cüneyd Altıparmak:
Son olarak; Urfa’da sivil toplum kuruluşları nezdinde görev almış ama uzun yıllardır Urfa’dan uzakta olan Hukukçu ve Yazar Cüneyd Altıparmak var. Özellikle hukuk alanında toplumsal sorunlara yönelik yazdığı makaleler, son dönemde Ankara’da geliştirdiği ilişkiler, aktif siyasette yer almayarak (siyaseten temiz olması), sivil toplum çalışmalarında (İlim Yayma Cemiyeti) bulunmuş olması Altıparmak’ın avantajları olarak görülüyor. Ayrıca son günlerde adaylığı öne çıkan Altıparmak’ın, yerli Urfalılardan da destek gördüğü belirtiliyor.
Bununla birlikte uzun süredir Urfa’da yaşamaması ve bu yüzden seçmenin onu çok tanımaması da dezavantaj olarak öne çıksa da Altıparmak’ın aday olmasının güçlü ihtimal olduğu belirtiliyor.
Hatta geçtiğimiz günlerde AK Partili Metin Külünk’ün, isim vermeden Altıparmak’ı ima ederek Urfa siyasetine 'ayar vermeye' çalışması bu ihtimali güçlendiriyor.
Yaşanan sıcak gelişmeler, yapılan temayül, anketler, avantajlar ve dezavantajlar göz önüne alındığında Büyükşehir adaylığının, Mehmet Canpolat ve Cüneyd Altıparmak arasında gidip geldiği tahmin ediliyor.
HABER MERKEZİ