Toplantıda, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu katılımcılara aktarılırken, yerel yönetimlerin sahipsiz hayvanlar konusundaki çalışmaları değerlendirildi.
İçişleri Bakanlığı'nın talimatı üzerine Türkiye genelinde eş zamanlı olarak düzenlenen toplantının Şanlıurfa ayağı, valilik Konferans Salonu’nda yapıldı. Programa; büyükşehir ve ilçe belediyeleri temsilcileri ile kaymakamlar katıldı. Toplantıda Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü tarafından Kanun kapsamındaki yükümlülükler anlatıldı.
Vali Hasan Şıldak toplantıda yaptığı konuşmada, süreci yakından takip ettiklerini vurgulayarak şunları söyledi:
"5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu, sahipsiz hayvanların toplanması, rehabilitasyonu ve yaşamlarının devamı konusunda yerel yönetimlere net görevler yüklüyor. Ağustos ayında yapılan değişikliğe göre, nüfusu 25 binin üzerinde olan tüm belediyeler hayvan bakımevi kurmak zorunda. İlimizde ise hayvan varlığının çokluğu ve kapasitenin sınırlı olması nedeniyle süreci hızlandırıyoruz. Ne yazık ki 2023 ve 2024 yıllarında kuduz vakaları nedeniyle 3 vatandaşımızı kaybettik. Bu yüzden belediyelerimizin kanuni yükümlülüklerini eksiksiz yerine getirmesi şart."
Vali Şıldak, Akçakale, Birecik, Bozova, Ceylanpınar, Halfeti, Harran ve Suruç Belediyelerinin geçici bakımevlerini kurarak hayvan toplama çalışmalarına başladığını, diğer belediyelerin ise son aşamaya geldiğini belirtti. Amaçlarının sahipsiz hayvanları hızla toplayıp rehabilitasyon sürecine almak olduğunu dile getiren Şıldak, belediyelerin sonraki adımda doğal yaşam alanları oluşturacaklarını ve bakımevlerini donanımlı hale getirerek kısırlaştırma ve tedavi hizmetlerini burada sunacaklarını ifade etti.
Toplantıda, tüm belediyelere, veterinerlik işleri müdürlükleri kurmaları, veteriner hekim ve personel sayılarını artırmaları yönünde çağrıda bulunuldu. Kurul, sahipsiz hayvanların sokaklardan toplanarak bakımevlerine yerleştirilmesi için çalışmaların hızlandırılması gerektiğini vurguladı.
Toplantı, sunumlar ve bilgilendirmelerin ardından sona erdi.
HABER MERKEZİ