Yerel yönetimler hızla dijitalleşirken ŞUSKİ hâlâ eski sistemi kullanıyor

TAKİP ET

Hem değişen dünyaya uyum sağlamak hem de halka daha iyi hizmet götürme noktasında yerel idarelerin dijitalleşmesi gerektiğinin çok konuşulduğu bugünlerde, ŞUSKİ'nin hâlâ eski sistemini kullanması halkı mağdur ediyor.

Sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçişle beraber kamu ve özel yönetimlerde bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanım alanlarının gittikçe yaygınlaştığı dünyamızda ve ülkemizde yönetimlerde internet teknolojisinden yararlanmayı zorunluluk haline getirdi.

Bu amaçla yerel yönetimlerde internet, bilgi ve iletişim teknolojileri kullanılarak yerel halka daha nitelikli, daha kaliteli ve daha verimli hizmet sunmak amacıyla farklı farklı uygulamalar geliştirildi. 

Bu uygulamayla yerel yönetimler tarafından hayata geçirilen dijital dönüşüm uygulamaları sayesinde yerel halkın ihtiyaçlarına daha kısa ve daha hızlı bir sürede cevap verebilmekte, onların günlük hayatlarını kolaylaştırmaktadır. 
 

“Değişen dünyaya uyum sağlamak noktasında hem yerel idarelerin dönüşmesi hem hizmet anlayışının gelişmesi elzem”
 

Geçtiğimiz günlerde SETA tarafından Yerel Yönetimler ve Dijitalleşme ismiyle bir program düzenlendi. Programda konuşan Cenay Babaoğlu, değişen dünyaya uyum sağlamak noktasında hem yerel idarelerin dönüşmesi hem hizmet anlayışının gelişmesinin elzem olduğunun altını çizdi.

“Abonelere borç hatırlatma, kesinti uyarısı vb. uyarıları mesaj yoluyla da gönderilmemesi halkı mağdur ediyor”

Tüm bunlar karşısında bazı yerel yönetimlerdeki kurumlar, dijitalleşmeye ayak uydurma konusunda sorun yaşayabiliyor. Bunlar biri de Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesine bağlı Şanlıurfa Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürlüğü (ŞUSKİ).
Başta DEDAŞ ve AKSA gibi elektrik ve doğalgaz alanında halka hizmet götüren tüm kurumlar, yaptıkları hizmetlerde dijital sistemi kullanırken ŞUSKİ, su sayacı okuma hizmetinde hâlâ eski sistemini devam ettiriyor.

Su tüketimi borcu için e-fatura kullanmayan kurum, abonelerine borç hatırlatma, kesinti uyarısı vb. uyarıları mesaj yoluyla da göndermiyor. Binanın girişinde sahipleri tarafından alınmadığı için yığılan kâğıt faturalar, binalarda çirkin görüntü oluşturduğu gibi ayrıca israfa da sebep oluyor.

“ŞUSKİ belediye kurumu olduğu için zorluk yaşıyoruz”

Hizmet üreten kurumdan gerekli uyarı ve bilgilendirme alamadıkları için mağdur olduklarını belirten Şanlıurfalılar, ŞUSK’nin bir an önce dijitalleşme için adım atması gerektiğini ifade etti.

Konuyla ilgili görüştüğümüz ŞUSKİ Genel Müdürü M. Sait Güllüoğlu, bu konuda adım istediklerini ama Şanlıurfa halkının hâlâ buna hazır olmadığını belirtti.

DEDAŞ ve AKSA isimli kurumların aynı ilde bunu başardıklarını sorduğumuzda ise bu kurumların özel kurumlar olduğunu, ŞUSKİ’nin ise devlet kurumu olduğu için zorluk yaşadıklarını ifade etti.

 

ÖZEL HABER: OSMAN GÜLEBAK