Yanmaz: Harranlı pamuk çiftçileri perişan! Pamuk Festivaliyle ne amaçlanıyor?
Saadet Partisi Şanlıurfa İl Başkanı Niyazi Yanmaz, partisinin haftalık değerlendirme toplantısında açıklamalarda bulundu
Saadet Partisi Şanlıurfa İl Başkanı Niyazi Yanmaz, partisinin haftalık değerlendirme toplantısında açıklamalarda bulundu.
Yanmaz, toplantıda Harran'da düzenlenen Pamuk Festivaline, sulama fiyatlarındaki çelişkilerin yaşattığı mağduriyetlere değindi.
Harran'da pamuk çiftçilerinin perişan halde olduğunu belirten Yanmaz, festivalin pamuk adı altında yapılmasının esprisini anlamak istediğini söyledi.
"Harran perişan bir yerdir"
Harran'da yapılan Pamuk Festivali ile ilgili konuşan Yanmaz, "Harran'da Pamuk Festivali düzenlendi. Harran bizim tarihi şehrimizdir. Harran, Endülüs'ten sonra dünyanın ilk üniversitelerinden, dünyaya ilim adamı vermiş bir yerdir. Harran'da hepimizin çok saygı duyduğu büyük mutasavvıf Hayat-ı Harran'î Hazretleri var. Burada bir müzik şenliği yapılıyor. Belediye 'ben yapmadım, kaymakamlık talepte bulunmuş' diyor. Harran perişan bir yerdir. Altyapısı yok. Harran'a eğer bir yapmak istiyorsan kalıcı abidevi eserler bırakmak lazım." dedi.
"Bu festivalin yapılma esprisini anlamak istiyoruz"
Harran'daki konserde neyin amaçlandığını soran Yanmaz, "İfade edilen 100 bin ile 200 bine kadar bir kalabalık yığıldı. Peki, Harran'da pamuk çiftçileri perişan, Harran'ın kendisi yerleşim, belde ve ilçe olarak perişan bir durumdadır. Bir insan hayır yapmak istese oraya kalıcı bir eser bırakır. Burada ne amaçlanıyor? Diyarbakır'da defile düzenlemek, Harran'da özellikle böyle bir şey yapmak… Belediye başkanları katkılarının olmadığını söylüyor. Kaymakam da talepte bulunduğuna göre vali beyle diyalogları vardır. Özellikle altını çizmek istiyorum; böyle bir festivale karşı değilim. Bu festivalin yapılma esprisini anlamak istiyoruz. Akıllarda soru ve ünlem işareti bırakmak istiyorum. Bunun açığa çıkarılması gerektiğini ifade etmek istiyorum." diye konuştu.
"Tarım Bakanlığı adeta çiftçiye kazık atmak için var"
Tarım Bakanlığının çiftçinin üretimini durdurmak için olduğunu söyleyen Yanmaz, "GAP'ın merkezi olduğunu vurgulayan Yanmaz, "GAP Projesinin gerçekleştirildiği yerdir. Bu sene özellikle Türkiye'nin yüzde 40 pamuğunu karşılayan Şanlıurfa'mıza pamuk üreticileri maalesef çok perişan durumdalar. Geçtiğimiz yılda tarımda çok büyük girdiler oldu. Geçen yıl 15-18 liraya satılan pamuk bu yılda aynı şekilde 13-14 liraya bazen de 10 liraya kadar düştü. GAP Projesi yapıldı. GAP'ta Harran Ovasında dönüm başı sulamaya 120 liraya alınıyor. Özellikle Culap bölgesinde dönüm başına 488 lira alınıyor. Suruç'ta 750 lira alınıyor. Elektrikle sulama yapılan Bozova ve diğer yerlerde 1400-1800 ve 2 bin liraya alınan bir para var. GAP ve Atatürk Barajını yapmışız. Buradaki fark çok fahiş bir farktır. Bir yerde 120 lira, başka bir yerde 1800 liraya derseniz bu işin içinden çıkılmaz. Enerjinin bu kadar pahalı olmaması lazım. Tarım Bakanlığı adeta çiftçiye kazık atmak için var. Çiftçiyi iflas ettirmek, yok etmek için var. Çiftçinin üretimini durdurmak için var. Böyle bir mantık olamaz. Biz üretmeye mecburuz. Ülkenin üretime ihtiyacı var. Bu insanların çalışmaya ihtiyacı var. Kırsallarımız boşalmış. Tarım Bakanlığı bu mantıkla hiçbir yere varamaz. " ifadelerini kullandı.