Turizmcilerden yerel yöneticilere 'kurtarma yazılısı' göndermesi!

TAKİP ET

URFANIN NABZI-Moderatörlüğünü Gazeteci Osman Gülebak'ın yaptığı Urfa'nın Nabzı programında, Urfa'nın 2023 Yılı İslam Dünyası Turizm Kenti olmaya hazır olup olmadığı, turistik ve tarihi alanlardaki eks

URFANIN NABZI-Moderatörlüğünü Gazeteci Osman Gülebak'ın yaptığı Urfa'nın Nabzı programında, Urfa’nın 2023 Yılı İslam Dünyası Turizm Kenti olmaya hazır olup olmadığı, turistik ve tarihi alanlardaki eksiklikler konuşuldu.

Programa konuk olarak katılan Şanlıurfa Kent Konseyi Başkanı M. Adil Saraç ve Kent Konseyi Turizm Komisyon Başkanı Müslüm Çoban, önemli konulara değindi.

Şanlıurfa’nın 2023 Yılı İslam Dünyası Turizm Kenti olarak seçilmesinin, başta yöneticiler olmak üzere herkese büyük bir sorumluluk yüklediğini belirten Çoban, turistik ve tarihi alanlarda ciddi anlamda çözüm bekleyen eksikler olduğuna dikkat çeken Çoban, son dönemde bu sorunların çözümü için Kent Konseyi olarak tüm paydaşlarla bir rapor hazırladıklarını söyledi.

"Bunun için trilyonlara gerek yok"

Soğmatar ve Şuayp peygamber makamında ihtiyaçların karşılanması için tuvaletlerin olmadığına dikkat çeken Çoban,

“Anadolu’ya İslamiyet’i ilk getiren komutan İyaz bin Ganem’dir. Hazreti Ömer’in hilafeti döneminde önce Harran sonra Urfa fethedildi. Harran başta olmak üzere Anadolu’da İslam’ın ilk girdiği kapı Harran’dır. Bunu değerlendirmemiz lazım. Müslümanları Şuayip Antik Kenti’ne ve Soğmatar’a götürdüğümüz zaman maalesef en temel ihtiyaçlarını karşılayacak tesislerimiz yok. Soğmatar, dört büyük peygamberlerden olan ve üç büyük dinin peygamberlerinden olan Hazreti Musa’nın kuyusunun olduğu yer var. Çevre düzenlemesi gerekiyor. Bunun için trilyonlara gerek yok. Sadece biraz ilgi gösterilmesi gerekiyor. İlk etapta konteynır tarzı basit bir şeyler yapılabilir.” ifadelerini kullandı.

"Urfa, her inancın kendisinden bir iz bulabileceği bir şehir"

Urfa’ nın Doğu ve Güneydoğu’da turist rehberliği konusunda bir merkez olduğunu söyleyen Çoban, şöyle devam etti:
"Urfa’mız şuanda Doğu ve Güneydoğu’da turist rehberliğinde bir merkez ve 15 il buraya bağlı. Bu Urfa için önemli ve gurur verici bir olay. Aslında Urfa’nın turizm potansiyeli çok iyi. Urfa’da arkeolojimiz, tarihimiz, güzel yemeklerimiz, lezzetli tatlılarımız ve müziğimiz var. Urfa’ya gelen insan tarih istiyorsa tarihe doyuyor. Müzik istiyorsa müziğe doyuyor. İnanç Turizmi diyorsa İslami inançlar ve Hristiyan inançlar ayrı olmak üzere Urfa, bütün insanların kendi tarihlerini bulabileceği bir yer. Urfa, her inancın kendisinden bir iz bulabileceği bir şehir… Kadim bir kültüre sahip… Urfa,  her insanın her inançtan kendisinden izler bulabileceği ve keyifle ayrıldığı bir şehir. Biz istiyoruz ki, daha da güzel olsun. Hizmet kalitemiz daha da artsın. Esnafımızın sattığı ürünler daha hijyenik ve temiz olsun. Herkes memnun bir şekilde ayrılsın ve bir daha Urfa’ya gelmek için vesileler oluşsun."

"Hiç olmazsa yerel yöneticilerimiz bu kurtarma yazılısında başarılı olsunlar"

Urfa’daki Turizm mekânlarını bir yazılıya benzeten Şanlıurfa Kent Konseyi Başkanı Adil Saraç, yerel yöneticilerin bu kurtarma yazılısında başarılı olmalarını noktasında önerilerde bulundu.

Saraç,
“Bir aylık ev ödevi veya yıllık ödev olarak değerlendirildiğinde bizim başarılı olmamız noktasında benim şüphelerim var. Yılsonunda öğretmenler okullarda bir kurtarma yazılısı yaparlar. Hiç olmazsa yerel yöneticilerimiz bu kurtarma yazılısında başarılı olsunlar. Esnafımız sınıfı geçebilsin. Turist rehberleri sınıfı geçebilsin. Halkımız sınıfı geçebilsin. Öğretmenlerimiz sınıfı geçebilsin. Okullarda bu işin gerekli eğitimi verilsin. Falan yerde abdest alacak yer yok, su satacak bir dükkân yok. Lavabo ihtiyacı çok ama buna karşılık verecek yer yok. Turistik beldedeki insanlara bunun faydası inandırılabilir. ‘Bir lavabo açın 3-5 lira alın. Su satın 5 lira alın’ deseniz kendileri orada o işi yaparlar.” çağrısında bulundu.

Meteoroloji çığ toz taşınımı heyelan