Mevsimlik işçilikte yeni bir uygulamaya geçiliyor

TAKİP ET

Tarım ve Orman Bakanlığı ise bu konudaki çalışmalarını ilerletiyor

Tarım ve Orman Bakanlığı ise bu konudaki çalışmalarını ilerletiyor. Buna göre, kurulacak ‘profesyonel ücretli hizmet ofisleri’ bölgelerde işçi bulma merkezi olacak. Ayrıca her çiftçinin makine/alet edinmesine gerek kalmayacak şekilde bu ofisler, ortak kullanım esasıyla bulundukları bölgedeki çiftçiye makine ve aletleri sunabilecek. Ayrıca sosyal hakların iyileştirilmesi vesilesiyle bölge gençlerinin kendi şehirlerinde kalmaya teşvik edilmesi de amaçlanıyor.



Ayrıca artan maliyet baskılarıyla makine ve alet gibi pahalı malzemelere hem erişimde zorluk çekildi, hem de satın alınması ve kullanımı çiftçinin üretim maliyetini yükseltti. Ayrıca tarlalarda çalışacak işçilerin çalışma koşulları da sorunların başında geliyor. Bu sayede koşulların da iyileştirilmesi sağlanmış olacak.



Sosyal güvence öne çıkarılacak

Tarım ve Orman Bakanlığı yıllar itibarıyla köyünde olanın köyünde kalması, gençlerin topraklarını ekmeye devam etmeleri için çeşitli projeleri hayata geçiriyor.
Tarımsal faaliyetlerin etkin ve verimli bir şekilde sürdürülebilmesi için kırsal alanda genç iş gücünün artırılması amacıyla kurulması planlanan profesyonel ücretli hizmet ofisleri ile ilgili olarak; kırsalda sosyal güvence sisteminin geliştirilmesi ve böylelikle sosyal sigorta problemi yüzünden göçe maruz kalan kişilerin kırsalda çalışmasını teşvik etmeye yönelik teşvik oluşturulacağı ifade ediliyor.



1 milyona yakın mevsimlik tarım işçisi var

Türkiye'nin değişik illerinden 1 milyona yakın bir nüfusun mevsimlik tarım işçisi olarak çalışmakta. Yaklaşık on ay boyunca yaşadıkları illeri terk ederek Türkiye'de tarım üretimine katkı sunmak amacıyla 1 milyona yakın bir nüfusun mevsimlik tarım işçisi olarak çalıştığı kabul edilmektedir. Şanlıurfa başta olmak üzere Adıyaman, Diyarbakır, Siirt, Batman, Mardin, Şırnak gibi illerden mevsimlik tarım işçileri ilkbahardan sonbahara kadarki zaman süreci içerisinde Türkiye'nin farklı bölgelerine çalışmaya gitmektedirler. Mevsimlik tarım işçiliği Türkiye'deki güvencesi en az olan ve bununla beraber en çok can kaybının yaşandığı çalışma alanlarından biridir. Bu alanın birçok sorunu olmakla beraber her geçen gün bu sektörün sorunları katlanarak çoğalmaktadır. Bu durumlar sektörün sorunlarına acilen çözüm üretilmesi gerektiği gerçeğini gözler önüne sermektedir. (Milliyet)

bitlis çocuklar gazze filistin umut kervanı