Marangoz ustaları: Çırak yetiştirmede zorluk çekiyoruz
İnsanlık tarihi ile birlikte var olan marangoz ustaları, yeni çırak yetişmediği için bu mesleğin unutulmaya yüz tutma ile karşı karşıya olduğunu belirtti.
Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde dededen beri üç nesildir marangozluk yaptığını belirten ustalar, çağımızda yeni marangoz çırakları yetişmediği için ilçede sadece mesleğin unutulacağını belirtti.
Siverek’te elli yıla aşkın marangozluk yapan marangoz ustaları Urfanın Nabzı mikrofonuna konuştu.
“Artık bu mesleği yapacak usta kalmadı”
Eskiden yüzlerce usta olduğunu belirten Murat Gönüllü, şu anda sadece iki marangoz ustası olup üçüncü bir usta olmadığından yakınarak "Günümüzde marangozluk mesleği öldü. Çırak bulmakta büyük bir sıkıntı var. Eskiden Siverek’te yüz civarında marangoz vardı. Doğrama kapı ve pencere yapan sadece şuan iki tane kaldı. Üçüncü bir usta kalmadı.
Murat Gönüllü
Zamanla yaşıyordu şu anda bitmek üzere. Genelde daha çok marangozlukta sarıçam ve kızılçam ağaçlarını kullanıyorduk. Yeni çırak yetişmediği için ağacı tanıyan ustada kalmadı. Daha önce kapı ve pencere yapardık. Şuan sağlamlıktan çok estetiğe önem verilmektedir. Doğrama çam kapı pencereleri yapan yok hepsi bitti." Günümüzde de ahşap ürünler hala varlığını tarihi evlerde kullandığımız oluyor. Onlarda artık zamana çağa karşı dayanamadılar.
Tarihi evlerde binalara karşı yıkıldı. Sadece şuan tarihi amaçlı onarımda kullanılmak üzere evler kaldı. Birkaç kapı pencere kaldı başka bir işte gelmez. Artık bu mesleği yapacak usta kalmadı. Biz de en fazla beş on sene daha ustalığımız kaldı. Ondan sonra istesek te yapamayız. Yeni yetişen çırak yok. En son aldığımız çırak otuz beş yaşındadır. Ondan sonra çırak bulamadık." dedi.
“Marangozluk insanlık tarihi ile birlikte var olan bir iştir”
İnsanlık tarihi ile birlikte var olan, birçok peygamberin mesleği de olduğunu belirten Önder Yolcu, devlet yeni projelerle desteklemesi gerektiğini vurgulayarak "Ben de baba dede mesleği olan marangozluk işi ile uğraşıyorum. Yeni zamanda yeni nesil yetiştiremediğimiz için büyük sıkıntılar çekiyoruz. Geleceğin marangozluğu el emeği olan kısmı bitmek üzere, sadece sanayileşmesi kaldı. Ahşap maliyet olarak yüksek olduğu için genelde zengin kesimlere hitap ediyor. Alt tabakanın doğrama ve ahşapla tamamen ilişkisi kesilmek üzeredir.
Önder Yolcu
Bizim işlerde genelde çam, ceviz meşe ve gürgen ağacı işlemek için tercih ediliyor. Günümüzde genelde merdiven, dolap ve sehpa işleri şu anda yapıyoruz. Marangozluğun ilk yıllarımızda genelde mobilya ahşap yerini alınca bizlerde uzun bir süre ahşaptan uzak kaldık. Fiyat olarak yüksek olduğu için şu an ahşap ürünler pek tercih edilmiyor. Marangozluk insanlık tarihi ile birlikte var olan bir iştir. Marangozluk Hazreti Nuh'tan beridir var. İnsanlar taş yontmandan önce ahşap yontmaya başlamıştı. Ahşap insanlık tarihinden beridir vardır. Masasını kapısını tasını bile ahşaptan yapmıştı.
Nuh (as) ilk gemiyi yapınca marangozlukla ustalığı ile bu işi yapıyordu. Marangozluk olmadan gemiyi yapamazdı. Onun için insanlık tarihi ile birlikte marangozluk vardır. Hazreti İsa, Hazreti Musa da aynı zamanda bir marangozdu. Bir yirmi yıl sonra artık marangozluk kalmayacak herhalde. Yeni nesil yetişmesi için devlet çapında bu işlere proje getirmedi gerekiyor. Bu sadece marangozlukla ilgili değil diğer el sanatları üzerinde bir proje gerekiyor. Bizim bunu atölye bazında yapabileceğimiz bir şey değil." şeklinde konuştu.