Doğalgazın yaygınlaşması soba satışlarını olumsuz etkiledi
Son yıllarda doğalgazın yaygınlaşması, Türkiye genelinde ısınma alışkanlıklarını değiştirirken özellikle büyük şehirlerde doğalgaz altyapısının gelişmesiyle birlikte, geleneksel soba satışları önemli ölçüde azaldı.
Doğalgazın yaygınlaşması, soba satışlarını olumsuz etkilerken esnafların işlerinde ciddi bir düşüşe neden oldu. Şanlıurfa'da faaliyet gösteren soba satıcıları, doğalgazın etkisiyle iş hacimlerinde düşüş yaşadıklarını belirtti.
Soba satıcıları, doğalgazın sunduğu konforun yanı sıra enerji maliyetlerindeki artışın da etkisiyle vatandaşların doğalgaza yöneldiğini ifade ediyor. Soba satışlarının geçen yıla göre düştüğünü söyleyen esnaflar, doğalgazın daha pratik ve temiz bir ısınma yöntemi olarak tercih edildiğini aktarıyor.
Bu durumun soba üreticilerini de olumsuz etkilediğini belirten sektördeki uzmanlar, iş yerlerinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle bazı küçük esnafın kapanma riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Doğalgazın yaygınlaşmasının yanı sıra, çevre dostu enerji kaynaklarına yönelimin de artması, soba kullanımını daha az tercih edilen bir seçenek haline getirdi.
Şanlıurfa Sobacılar Pazarı esnafı, soba satışları ile ilgili İLKHA'ya konuştu.
"Soba satışlarımız geçtiğimiz yıllara göre düşük"
"Geçen yıla göre palet sobalarına rağbet artmış durumda"
Sobanın avantajlarından bahseden Uçar, "Aslında ben sobayı tavsiye ederim hem doğal olması hem üzerinde yemek, su ve çay kaynatılması gibi avantajları var. Ayrıca, verdiği ısıyı kemiklerimize ve iliklerimize kadar hissetmemiz bizim için bir artı. Doğalgazda bunu hissedemiyoruz. Doğalgazın çekilmesi sobacıların işini önemli ölçüde azalttı. Palet sobasının avantajları arasında konforlu olması ve ekonomik olması bulunuyor. Çevre dostu, isin de çok olmamasıyla birlikte, odun ve kömür sobalarına göre daha az zahmetlidir. Ayrıca, zehirlenme riski yoktur; ithalat dediğimiz ürün doğal ahşaptan yapılıyor ve konforlu, temizdir. Doğu bölgesinde daha yeni yeni tanınıyor; ancak geçen yıla göre palet sobalarına rağbet artmış durumda." diye konuştu.
"Kömür kullananlarda zehirlenme riski varken, odun veya palet sobalarında bu risk yoktur"
"Evlerinde soba kullanan arkadaşlarımızın, kömür yakıyorlarsa kaliteli kömürü tercih etmeleri gerekiyor. Bacalarını her yıl temizlemeleri, akşam yatmadan önce sobaya kömür atmaktan kaçınmaları ve sobadaki kömür köz olana kadar yatmamaları gerekiyor. Bu önlemlere dikkat ettikleri takdirde soba kullanımında ciddi bir risk oluşmaz. Kömür kullananlarda zehirlenme riski varken, odun veya palet sobalarında bu risk yoktur. Bacaların ve boruların sürekli temizlenmesi durumunda ise herhangi bir tehlike olmayacaktır. Emaye sobaların fiyatları 1.200 TL'den başlıyor ve 5.000 TL'ye kadar çıkıyor. Palet sobaları ise 8.000 TL'den başlayıp 15.000 TL'ye kadar yükselebiliyor."
"Havaların soğumasıyla beraber işlerimiz kendini gösterecek"
"Sobanın tadı bir başka"