BTK harekete geçti! 'Telefon çekmiyor' dönemi bitiyor!
23 Nisan'daki 6.2'lik depremin ardından çöken telefon hatlarıyla birlikte, çekmeyen bölgelerden gelen binlerce şikâyet BTK'yı harekete geçirdi. Türkiye genelinde mobil sinyal kalitesi artık adım adım ölçülecek. Çekmeyen her noktada operatörler sınıfta kalırsa, ağır para cezalarıyla karşılaşacak.
23 Nisan'da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından mobil şebeke hatlarının çökmesi kamuoyunda büyük tepkilere neden olmuştu.
Öte yandan telefon çekmeyen bölgelerden de gelen yoğun şikayetlerin ardından Bilgi Teknoloji ve İletişim Kurumu (BTK) harekete geçti. Türkiye genelinde mobil şebekenin hizmetini artırmayı hedefleyen BTK, hem şehir merkezlerinde hem de kırsal kesimlerde, tarihi alanlardan organize sanayi bölgelerine, tünellerden otoyollara ve demiryolu güzergâhlarına kadar geniş bir yelpazede sinyal gücü ve hizmet kalitesi ölçümleri yapılmasını sağlayacak yeni bir saha denetim ağı kuruyor.
Bu adım, kullanıcıyı mağdur eden mobil operatörlere yönelik ciddi yaptırımların da habercisi.
BTK'nın hazırladığı yeni taslak yönetmelik kapsamında, özel şirketlere mobil haberleşme şebekelerinde kapsama alanı ve kalite ölçümü yapma yetkisi verilecek. Böylece operatörlerin performansı, sadece sözlü şikâyetlere değil, objektif verilere dayanarak değerlendirilecek. Ölçümler hem sabit konumlarda hem de araçlar üzerinde hareket halindeyken gerçekleştirilecek.Şehir içi trafiklerde ölçüm yapan araçlar 20 ila 50 km/saat, şehirlerarası yollarda ise 80 ila 120 km/saat hızla seyredecek. Bu hızlarda yapılan testlerle, sinyal kalitesinin gerçek zamanlı olarak ne düzeyde olduğu ortaya konacak.
BTK’nın planladığı sistemde, yeterli hizmet kalitesi sağlayamayan mobil operatörler ciddi para cezalarıyla karşı karşıya kalacak. Sinyal erişimini iyileştirmeyen firmalara, bir önceki yılki brüt satış gelirlerinin binde 2’si oranında idari para cezası uygulanacak. Yani sorunlar sadece tespitle sınırlı kalmayacak; çözüm üretmeyen şirketler mali olarak da sıkıştırılacak.
Öte yandan, bu ölçümleri yapacak özel firmalar da sorumluluktan muaf olmayacak. Yapılan testlerde hata tespit edilmesi durumunda, ilgili firmaya verilen yetki belgesi bedelinin tam 20 katı tutarında ceza kesilecek. Böylece hem denetleyen hem de denetlenen sistemin güvenilirliği artırılacak.